Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Okosotthon tervezése lépésről lépésre

Okosotthon tervezése lépésről lépésre

 

Mit tegyünk, ha (leendő) otthonunkat intelligens funkciókkal szeretnénk felszerelni? Milyen lépéseket érdemes szem előtt tartanunk? Cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet zökkenőmentesen kialakítani egy okos otthon rendszert lépésről lépésre.

Okos otthont, de hogyan?

Az állam otthonteremtési programjának is köszönhetően sokan most vágnak bele álmaik otthonának megépítésébe vagy felújításába. Ma már egyre népszerűbb a családok körében is, hogy egy-egy otthoni funkciót automatizálni szeretnének. Előtérbe leginkább azok a funkciók kerülnek, amelyekkel kézzel fogható költségmegtakarítást érhetnek el (pl.: egy zónánként vezérelhető fűtésrendszer), de sokan kényelmi funkciókat szeretnének, legyen szó világításvezérlésről vagy például biztonsági funkciók kialakításáról. Ahhoz, hogy egy jól megtervezett, smart funkciókkal felszerelt okosotthon rendszert tudjunk kiépíteni érdemes már a tervezés fázisában együttműködnünk a tervezőkkel, villanyszerelővel, illetve egy épületautomatizálással foglalkozó szakemberrel.

De mit tegyünk ha már meglévő otthonunkat szeretnénk új, intelligens funkciókkal ellátni? Bár a legtöbb ingatlan intelligensé tételét már a tervezéskor érdemes fontolóra venni, szerencsére manapság már számos olyan technológiai megoldásra lehetőségünk van, amelyekkel a porral, zajjal járó bontási munkálatokat elkerülhetjük. De nézzük is, melyek azok a lépések, amelyeket érdemes szem előtt tartani, mielőtt belevágunk az otthon "okosításba":

1. Vegyük sorra igényeinket!

Ha nem vagyunk technológiai beállítottságúak, akkor az okos otthon kütyük sokfélesége elsőre elrettenthet bennünket, de mindez ne szegje kedvünket, hanem ilyenkor keressünk egy olyan szakértőt, aki az igényeink alapján megoldást tud kínálni és hétköznapi nyelvre le tudja fordítani a tech nyelvet. Vázoljuk fel a kialakítani kívánt funkciók körét, illetve egyéni szokásainkhoz igazított igényeinket.

2. Kérjük ki szakértő véleményét!

Mivel alapvetően még az intelligens otthonok piaca nem terjedt el széles körben (bár azon vagyunk, hogy ennek előnyeit minél több háztartás megismerje smiley ), ezért javasoljuk, hogy minden esetben konzultáljunk szakértővel lehetőségeinkről, mivel ezáltal elkerülhetőek a számunkra használhatatlan eszközök beszerzése. Egy okos otthon szakértő segít felmérni a lehetőségeinket, megoldási alternatívákat javasol és mindezt érthető nyelven elmagyarázza.

3. Hangoljuk össze a munkafolyamatokat!

Érdemes szem előtt tartani, hogy főként egy új ház építése esetén az okos otthon rendszer kialakítása számos más szakember munkájának összehangolását is igényelheti. Előfordulhat ugyanis, hogy erősáramú munkálatokat szükséges elvégezni a smart eszközök beüzemelése előtt vagy az eszközök kompatibilitása miatt szükséges egyeztetni. Tájékoztassuk tehát a megbízott szakembereket, hogy okosotthon rendszer kialakítását tervezzük, így elkerülhetjük az esetleges pluszmunkákat, felesleges kiadásokat!

4. Engedjünk teret a bővítésnek!

Alapvetően az okosotthon piacon többféle rendszert (zárt és nyitott), márkát és megoldást találhatunk. Tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a legtöbben az elején kicsiben szeretnének kipróbálni egy-egy hasznos funkciót és a későbbiekben pedig bővíteni meglévő rendszerüket. Ilyen esetben érdemes lehet egy olyan gyártót vagy alapcsomagot választani, amely minél több márkával kompatibilis, így a későbbiekben nem fog gondot okozni a bővítés.

Ha Önt is érdeklik az intelligens otthonok adta lehetőségek világa, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, hogy szakértő kollégánk díjmentesen felmérje lehetőségeit.