Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Okos otthon?! Kell ez nekem?

Kovács Péter
2016. 05. 24. 18:33:00
Okos otthon?! Kell ez nekem?

 

Ma még mindig sokan azt gondolják, az intelligens otthonok sokkal inkább hasonlítanak egy "szájenszfiksön" filmben látható dologhoz, mint a valósághoz. Megnyugtatunk mindenkit egyelőre ezek a rendszerek még nem képesek önállóan gondolkodni, viszont számos otthoni területen megjelennek az öntanuló megoldások. amelyek egyrészt kifinomulttá, másrészt pedig gazdaságossá teszik a működést megkönnyítve ezzel a felhasználók mindennapjait.

A valóságban egy intelligens otthonban a legtöbb elektromos vagy elektromossággal működtethető eszköz kapcsolatban áll egymással általában egy központi egység segítségével, így minden egyes funkciót egyetlen felületről kezelhetünk. Fentebb vehetjük a fűtést vagy épp bekapcsolhatjuk a klímát, lekapcsolhatjuk az égve felejtett világítást, de akár háztartási gépeinket is távvezérelhetjük mindezt egy tabletről, mobiltelefonról, vagy akár okosóráról is függetlenül, hogy otthon vagyunk-e. Az alkalmazási területek között van néhány, amely kiemelt fontossággal bír, hiszen ezek azok a megoldások, amelyek igazán növelik a biztonságot, az energiamegtakarítást és a nem utolsó sorban a kényelmet.

De mit is okosítsunk…

Egy intelligens fűtési rendszer a legtöbb esetben szerves részét képezi okos otthonunknak. A hagyományos fűtésszabályozó rendszerek legtöbb hiányosságára megoldást kínálnak ezek a rendszerek. Segítségével megvalósítható, hogy lakásunk minden egyes helyiségében az általunk beállított hőmérséklet legyen, így nem lesz túl vagy alulfűtött szoba a lakásban. A kazán tényleg csak akkor és annyi ideig működik, amíg feltétlen szükséges, így jelentős energiát takarít meg nekünk. Egy hagyományos rendszerhez képest, akár 40%-os megtakarítás is elérhető, így ez a befektetés nagyon hamar megtérül. 

Otthoni világítás modern eszközökkel

Az okos világításvezérlés sokak számára inkább a kényelmet szolgálja, de a LED-es izzók és szalagok használatával jelentősen csökkenthetjük villanyszámlánkat. A szobák megvilágítását mobiltelefonról vagy tabletről is tudjuk módosítani, de nem csak fel-, lekapcsolgatni, hanem akár a fényerőt szabályozni vagy a megvilágítás színét is tudjuk változtatni.

 

Árnyékolók otthonunk szolgálatában

Az árnyékolók intelligens vezérlésével a legtöbb esetben megoldható, hogy a fényviszonyoknak és napszaknak megfelelő helyzetbe álljanak be az árnyékolóink, legyen szó egyszerű motoros redőnyről vagy bonyolultabb zsalúziákról. Az árnyékolók vezérlése összhangban működik a hűtés-fűtéssel, így a nap sugarait felhasználva, illetve kizárva a helyiségből spórolhatunk a hűtésen vagy a fűtésen. 

Elsődleges szempont a biztonság

Az intelligens biztonsági rendszerek lehetővé teszik, hogy kulcs nélkül mobiltelefonnal vagy biometrikus azonosítással tudjuk kinyitni az ajtóinkat vagy a garázskaput. A biztonsági kamerák képét pedig bármikor nyomon követhetjük. A kaputelefon egyszerűen összeköthető az okos rendszerrel, így amikor csengetnek, a telefonunk kijelzőjén egyből megjelenik a külső kamera képe, amin azonnal láthatjuk a látogatónkat. A biztonsági rendszerhez a legtöbb okos otthon esetében hozzátartoznak a füst és tűzjelző berendezések, amelyek esemény esetén azonnal riasztanak minket, de akár a tűzoltókat is képesek automatikusan értesíteni.

Zenehallgatás sosem látott módon

A multiroom hangrendszerek elsőre talán kicsit kilógnak a sorból, hiszen a korábbiakkal ellentétben ezek a megoldások szinte kizárólag a kényelmet, a felhasználói élményt fokozzák. A multiroom hangrendszerek lehetővé teszik, hogy bármerre is járunk a lakásban mindenhol ugyanazt a zenét hallgathassuk vagy épp különbözőeket. Alap funkció, hogy vezeték nélkül tudjuk lejátszani a telefonunkon található zenéinket.

Egy rendszer korlátlan lehetőségekkel

A fent felsorolt intelligens megoldások önállóan is nagyon hatékonyak, de az igazán izgalmas dolog, amikor egy rendszerbe tudjuk szervezni őket, melynek köszönhetően lakásunk tényleg intelligensen tud reagálni a környezeti változásokra. Előre „programozott” automatizmusokat állíthatunk be, pl: egy esetleges tűz esetén a rendszer automatikusan értesíti a tulajdonost, kinyitja a nyílászárókat és áramtalanítja az egész lakást. 

Persze nem csak vészhelyzetekre van felkészítve a rendszer. Egy gombnyomásra varázsolhatunk meghitt romantikus hangulatot. Ilyenkor a fényforrások elhalványulnak, az árnyékolók leereszkednek, és kellemes zenét kapcsol be a rendszer. Az energia megtakarítás céljából „megmondhatjuk” okos otthonunknak, hogy miután elhagytuk a lakást kapcsoljon nyugalmi állapotba. Ilyenkor a rendszer lekapcsol minden felkapcsolva felejtett készüléket, lentebb veszi a fűtés/hűtést és bezárja a lakást ha ezt is elfelejtettük volna.

Láthatjuk tehát, hogy számtalan lehetőséget rejt magában egy intelligens otthon. Ráadásul nap, mint nap újabb okos otthon eszközök kerülnek a piacra, melyekkel további kapuk nyílnak meg az intelligens otthon tulajdonosok számára.

blog comments powered by Disqus