Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Retrofit okos otthon – avagy intelligens otthon falbontás nélkül

Kovács Péter
2016. 03. 05. 09:41:03
Retrofit okos otthon – avagy intelligens otthon falbontás nélkül


Manapság egyre többen érdeklődnek az otthon automatizálás és okosítás iránt. Közülük sokan szívesen áldoznának is rá pénzt, hogy lakásukat, családi házukat ezzel komfortosabbá, biztonságosabbá és energiatakarékossá tegyék, de szeretnék elkerülni az ezzel járó felújítási teendőket. Mi lehet a megoldás?

Intelligens otthon - de milyen áron?

Amikor megtudják, hogy egy komolyabb komplett rendszer beépítéséhez gyakran a teljes elektromos hálózatot újra kell vezetékezni, ami gyakran a falak megbontásával is jár, akkor a többségnek elmegy a kedve a dologtól és inkább elveti az ötletet. A döntés érthető is, hiszen ezek a munkálatok kosszal és kényelmetlenséggel, illetve - a rendszer tartozékain felül - többlettköltséggel járnak.

Azért, hogy nekik se kelljen lemondani az okoslakás adta lehetőségekről, számos gyártó piacra dobta "retrofit" termékét. Ezen rendszerek moduljai általában vezeték nélkül kommunikálnak egymással és az otthonunk meglévő elektromos hálózatához illeszthetőek. Nem szükséges tehát az elektromos hálózat megbontása. A modulokat többnyire a kapcsolók, konnektorok mögé kell elhelyezni, a falon kívüli egységek pedig dizájnos, egyszerűen felszerelhető kivitelben állnak rendelkezésre. Természetesen ezeket a rendszereket is táv vezérelhetjük okostelefonról, tabletről, de létezik már olyan termék is melyet okosóráról is felügyelhetünk.
 

Beüzemelés szakértő segítségével vagy anélkül?

A retrofit rendszerek beszereléséhez és a programozáshoz nem szükséges, de ajánlott szakember segítségét kérni, azért, hogy a későbbiekben hatékonyan és megbízhatóan működjön a rendszer. A vállalkozó kedvű, műszaki vénával megáldott vásárlók részére viszont színes-szagos beüzemelési és használati útmutatókat és gyakran videó anyagokat is biztosítanak a gyártók.

Természetesen ezek a rendszerek nem biztosítanak olyan széleskörű funkciókat és rugalmasságot, mint a hagyományos elektromos szekrénybe szánt társaik, mégis jelentős mértékben növelhetjük otthonunk kényelmét, továbbá az energia felhasználást is hatékonyabbá tehetjük az automatizálással, okosítással. Nem utolsó sorban pedig, ne felejtsük el a felhasználói élményt sem amit ezek a rendszerek is ugyanúgy nyújtani tudnak.
 

Első lépések okos otthonához

Hogyan kezdjek otthonom okosításához? Milyen termékeket válasszak retrofit kategóriában?

Bővebb információkért és a termékekért tekintse meg a minőségi Fibaro okos otthon termékeket.

Tanácsért, szakmai segítségért forduljon bizalommal szakértőnkhöz a hello@smartkit.hu email címen!

SmartKit Intelligens Otthonok Webáruház - Bízza ránk otthona kényelmét!

blog comments powered by Disqus