Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Okosotthont a panelba? Miért is ne...

Kovács Péter
2017. 03. 25. 14:50:22
Okosotthont a panelba? Miért is ne...


Manapság sokan azt gondolják, hogy okosotthont vagy intelligens otthoni megoldásokat csak családi házakban, esetleg társasházban lehet megvalósítani, azonban mindez tévedés. A moduláris, egyszerűen telepíthető vezeték nélküli okos otthon rendszerek számos funkcióját megvalósíthatjuk akár egy 50 m2-es nyolcadik emeleti panellakásban is. A következőkben mutatunk néhány megoldást azoknak, akik panellakásban élnek, de szeretnék otthoni funkcióikat felokosítani:

Távfűtés ”okosítása”

A felújított panellakásokban a fűtőtesteken elhelyezett hőmennyiségmérő készülék alapján fizeti a fogyasztó a felhasznált fűtési energiát. A termosztatikus szelepekkel ugyan beállíthatjuk, hogy az egyes helyiségekben mennyire legyen meleg, de ahhoz, hogy ne fűtsük feleslegesen a helyiséget, amikor például nem vagyunk otthon, minden alkalommal kézzel kell csavargatnunk a radiátor szelepeket. 

Erre jelentenek megoldást az intelligens radiátorszelepek, melyek segítségével helyiségenként beállítható, hogy melyik napszakban mikor és milyen hőmérsékletet szeretnénk:

A fenti ábrán látható fűtési sémával egyrészt komfortosabbá tehetjük a lakást, másrészt jelentős energiát takaríthatunk meg. Az egyes helyiségeket csak akkor fűtjük, ha tényleg szükség van rá. Akár 20-30%-os megtakarítást is jelenthet ez a precíz hőmérsékletszabályozás, így a fejlesztés költsége 2-3 fűtési szezon alatt megtérül.

Házon kívül - világítás és egyéb fogyasztók kezelése

Egy átlagos lakásban is számos olyan készülék megtalálható mely kikapcsolt, nyugalmi állapotban is fogyaszt némi áramot. A felkapcsolva felejtett lámpákról, berendezésekről nem is beszélve. Az okosotthon házon kívül funkciójával egy gombnyomással áramtalaníthatjuk ezeket a fogyasztókat, ezzel is jelentős csökkentve a villanyszámlát.

Ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, szerencsére nem kell a lakás elektromos hálózatát megbontani, átkábelezni. Elegendő néhány okoskonnektort és fali kapcsoló mögé építhető modult beszerelnünk.

Az a fránya mosógép...

Mindenkinek ismerős lehet az az eset amikor a mosógépünk kifolyó csövének meghibásodása miatt bőrig áztatjuk az alsó szomszédot, ezzel nem kis kellemetlenséget okozva neki és természetesen magunknak is. A kockázatot és az esetlegesen okozott kárt jelentősen csökkenthetjük egy vízszivárgás érzékelővel, melyet elrejthetünk a mosógép mögött a padlón. Az érzékelő a legkisebb vízmennyiségre is azonnal lekapcsolja a mosógépet (egy okoskonnektor segítségével) és értesítést küld a telefonunkra, hogy baj van.

 

Nyitva hagyott ablakok

Abban az esetben, ha elmegyünk otthonról, és időközben elered az eső, előfordulhat, hogy nem emlékszünk rá, hogy becsuktuk-e az ablakokat. Nyitásérzékelők felszerelésével távolról is könnyedén ellenőrizhetjük az ablakokat és csak akkor kell haza szaladnunk, ha tényleg nyitva felejtettük. Ilyen nyitásérzékelőt felszerelhetünk a bejárati ajtóra is, amely segítségével értesítést kaphatunk róla, ha valaki kinyitotta az ajtót.

Folyamatos védelem a száraz levegő ellen

A régi építésű panellakásokban gyakori probléma, hogy nagyon száraz a levegő. Ez kellemetlen és egészségtelen is. Egy okosotthon rendszer felvértezhető páratartalom érzékelővel és egy hagyományos párásító berendezést egy okoskonnektorral felokosítva, automatizálva, állandó szinten tarthatjuk a levegő páratartalmát.

A fent leírt smart megoldásokon kívül természetesen még számos lehetőség létezik, amely sok esetben lakásunk felszereltségétől függ. Ha felkeltettük érdeklődését és segítségre van szüksége otthona korszerűsítéséhez keressen bennünket elérhetőségeinken.

Ha tetszett a cikk like-old és oszd meg ismerőseiddel!