Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Okosotthon: így növelheti otthona értékét a lakásfelújítás után

Okosotthon: így növelheti otthona értékét a lakásfelújítás után

 

Otthonunk felújításakor jó néhány kérdéssel szembesülünk, amelyet át kell gondolnunk. Ma már egyre többen határozzák el, hogy a lakásfelújítás eredményeképpen intelligenssé teszik otthonukat, automatizálják a legfontosabb otthoni funkcióikat. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az okos otthonhoz kapcsolódó vezérlőrendszer és eszközök kialakítása és beüzemelése rengeteg többletmunkával jár.

A következőkben bemutatjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha egy új, okosotthon mellett döntünk. Alapvetően két lehetőségünk van: egyrészt léteznek a fúrás-faragással járó klasszikus munkálatok, másrészt azonban már elérhetőek olyan megoldások is, amelyek egyáltalán nem járnak falbontással. Ilyenkor akár egyszerűen WIFI-n keresztül beüzemelhetők és beállíthatók eszközeink.
 

A felújítás mértéke meghatározza az intelligens otthon funkcióit

Sok esetben lehetőségeinket behatárolja lakásunk felújításának mértéke, nem mindegy ugyanis, hogy egy egyszerű tisztítófestésről vagy otthonunk újravezetékezéséről van szó. Azonban bármilyen mértékű is lakása felújítása, minden esetben találhatunk ennek megfelelő okosotthon megoldást.

Ha például csak a lakás kifestését tervezi, de nem szeretne nagyobb bontási munkálatokba fogni, akkor az ún. rádiófrekvenciás (RF) megoldás ajánlott, amely ideális választás, ha szeretnénk elkerülni az újravezetékezést. Ebben az esetben az okos otthon eszközök rádiófrekvencián keresztül kommunikálnak egymással.

Ha a felújítás nagyobb mértékű és falbontással is jár, akkor az úgynevezett buszos módszert is választhatjuk, amely a berendezéseket vezetékek segítségével köti össze, így biztosítva a rendszerbe kötött eszközök közötti kapcsolatot.

Speciális esetben a két alternatíva kombinálható is egymással, vagyis egy buszos rendszer kialakítása után bármely ponton becsatlakoztatható a rendszerbe egy újabb eszköz rádiófrekvencián keresztül is.

Már az elején érdemes nagyban gondolkodni

Ha lakásunk felújítására szánjuk el magunkat, érdemes lehet a hagyományos munkálatokon túl energiahatékony, biztonsági és kényelmi megoldásokban is gondolkodni, hiszen ezáltal jelentősen növelhetjük ingatlanunk értékét.

Az okosotthon megoldásoknak köszönhetően ugyanis jóval gazdaságosabban élhetjük mindennapjainkat és számos ponton lehetőségünk nyílik arra, hogy energiát takarítsunk meg, hiszen a fűtést fűtési szokásainkhoz igazíthatjuk és bárhonnan vezérelhetjük pl.: okostelefonunkról, így mindig az optimális hőfokon tarthatjuk lakásunkat, elkerülhető az alul és túlfűtöttség.

Tervezzen új, intelligens otthonával!

Ha tehát éppen a lakásunk felújítását tervezzük, akkor érdemes utánajárnunk az intelligens otthonná történő alakításnak is. Az ilyen jellegű felújítás egyértelműen tekinthető olyan befektetésnek, amely pár éven belül egyértelműen megtérül.

Akik bizonytalanok egy teljes rendszer kiépítését illetően, azok számára javasoljuk, hogy kezdjék egy kisebb beruházással az otthon okosítást – igaz, ilyenkor korlátozottabbak a lehetőségeink, de az alapok lehetőséget adnak arra, hogy később igény szerint bővítsük rendszerünket.

A tervezés során érdemes tehát sorra venni a felmerülő igényeket és a rendelkezésre álló forrásokat, szükség esetén pedig szakember véleményét kikérni a lakásfelújítás előtt.

Ha kérdése merült fel, vagy nem tudja hogyan kezdjen bele otthona automatizálásába, keresse okosotthon specialistánkat az alábbi elérhetőségeken:

Kovács Péter, okosotthon specialista

Tel.: +36 70 456 8826

Email: hello@smartkit.hu

blog comments powered by Disqus