Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Okos otthon? Lenne egy kérdésem...

Okos otthon? Lenne egy kérdésem...

 

Az épületautomatizálás, intelligens otthoni rendszerek piaca egy egyre inkább felkapott, de nálunk még igencsak gyerekcipőben járó terület, amely maga után vonja, hogy rengeteg kérdést kapunk nap, mint nap a témában. Ügyfeleink igényei létező, valós problémák vagy elképzelések, azonban sok esetben szakértő segítségre van szükségük, hogy megvalósítsák mindezt. Tapasztalataink alapján a következőkben összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb kérdéseket, amelyekkel a legtöbbször megkeresnek bennünket: 

- Hogyan tudom irányítani okos otthonomat?

Webáruházunkban forgalmazott termékeink - gyártótól függően - kezelhetőek egy felhasználóbarát, logikusan felépített, ikonokkal ellátott ingyenesen letölthető alkalmazáson, illetve kezelőfelületen keresztül. Egy okos otthont távolról vezérelhetünk okostelefonnal (iOS, Android) tablettel vagy akár PC-n keresztül.

- Mennyit spórolhatok a rezsiköltségeken, ha okos otthonom van?

Energiamegtakarítás szempontjából az egyik leglátványosabb okos otthon funkció minden bizonnyal az okostermosztáttal vezérelhető fűtésrendszer. Otthonunkban a fűtési költségek teszik ki a legjelentősebb rezsiköltséget, azonban egy megfelelően beprogramozott okos fűtési rendszerrel pl.: Honeywell Evohome segítségével éves szinten akár 20-40%-os megtakarítás is elérhető. A megtakarítás mértéke természetesen nagymértékben függ az ingatlan adottságaitól, a fűtésrendszer típusától és fűtési szokásainktól.

A másik nem elhanyagolható rezsitétel a villanyszámla. Ennek csökkentésére jöhetnek a világításvezérlő modulok, az okoskonnektorok. Az okos otthonok energiamenedzsment funkcióval is rendelkeznek ezért könnyedén nyomon követhetjük, hogy az egyes fogyasztóink mennyit fogyasztanak. Okoskonnektorokkal például könnyedén optimalizálhatjuk elektromos berendezéseinket havi kiadásaink csökkentése érdekében.

- A különböző modulok, szenzorok (pl: egy nyitásérzékelő) önmagában is használhatók vagy mindenképpen szükséges központi egység hozzá?

Alapvetően kijelenthető, hogy egy okos otthon legfőbb eleme a központi egység, ami nem más, mint a rendszer "lelke", fizikailag pedig az "agya". Ilyen központi egység pl.: a Vera Plus, Vera Edge, Fibaro Home Center 2 vagy Fibaro HC Lite), azonban vannak gyártók, akiknek termékei lehetőséget biztosítanak arra, hogy akár központi egység nélkül is működjenek kizárólag egy telefonra letölthető applikációval. Javasolt tehát minden esetben vásárlás előtt érdeklődni, hogy önmagában működik-e az adott termék.

- A különböző gyártók okos otthon eszközei kompatibilisek egymással?

Az intelligens otthon lényege, hogy több, otthoni funkciót automatizálunk és összekötünk egymással pl.: esti órákban a redőnyök automatikus leengedése és a világítás ezzel egyidejű felkapcsolása a nappaliban). A piacon ma már több száz gyártó több ezer terméke megtalálható, azonban fontos tudni, hogy ezeknek az eszközöknek nem mindegyike hangolható össze egy közös rendszerbe.

Webáruházunkban lévő termékeink esetében törekszünk arra, hogy egy olyan közös nyelvet használó termékkört kínáljunk, amelyek ún. Z-Wave rádiófrekvenciás hálózati protokollon keresztül képesek kommunikálni egymással. A Z-Wave eszközök közös nyelve biztosítja, hogy gyártótól függetlenül kialakíthassunk egy személyre szabott komplett okos otthon rendszert.

- Hogyan menedzselhetem otthonomat a kezelőfelületen keresztül?

A jelenleg kapható okos otthon rendszerek felhasználóbarát felületének köszönhetően  - legyen az egy Fibaro vagy Vera rendszer - bárki képes lehet az egyszerűbb folyamatoktól az összetettebb folyamatok beállítására, bár utóbbihoz nem árt, ha rendelkezünk némi informatikai vagy technológiai beállítottsággal. A kezelőfelület biztosítja, hogy új eszközt adjunk hozzá a rendszerünkhöz, nyomon követhetjük meglévő eszközeink állapotát és távolról beavatkozhatunk azok működésébe.

Mennyire biztonságos egy okos otthon? Nem tudják feltörni a rendszeremet?

Ezt a kérdést sok ügyfelünk felteszi, mivel nagyon fontos szempont a biztonság. Nem állítanánk igazat azzal, hogy egy okos otthon rendszer feltörhetetlen, hiszen feltörhetetlen rendszer nem létezik. Az okos otthon eszközöket gyártók viszont maximálisan törekednek arra, hogy termékeik semmiképp se legyenek kevésbé biztonságosak, mint bármilyen más épületgépészeti vagy biztonságtechnikai megoldás. Szakmai tapasztalatból mondhatjuk, hogy ezek a rendszerek semmilyen plusz kockázatot nem jelentenek. Azok számára pedig, akik extra biztonságra vágynak, kiegészíthetik rendszerüket egy zártrendszerű biztonsági megoldással.

- Mi a teendő áramszünet esetén?

Ennek kiküszöbölésére érdemes a rendszerbe egy szünetmentes tápegységet is illeszteni a zavartalan és kiegyensúlyozott működés érdekében.

- Hogyan értesülök az otthonomban bekövetkező eseményekről?

Az okostelefonra, tabletre érkező push üzenetek (notification) vagy emailek segítségével minden számunkra fontos otthoni eseményről azonnal értesülhetünk, így pl.: nyomon követhetjük, ha otthon valaki kinyitotta a bejárati ajtót, de jelez nekünk a rendszer akkor is, ha tűz- vagy füstveszély van a lakásban.

- Mennyibe kerül egy okos otthon?

Ezt a kérdést nem véletlenül hagytuk utoljára, hiszen ha valaki elolvasta a fentieket, akkor könnyedén rájöhetett, hogy erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. A ár sok tényező függvénye, amelyet befolyásolhat az épület mérete, a termékek minősége, igénybe vett beüzemelési szolgáltatás stb... Ahhoz azonban, hogy elinduljunk és megtervezzük az új, modern funkciókkal felszerelt otthonunkat első lépésként mindenféleképpen érdemes ajánlatot kérni, hogy nagyságrendben meg tudjuk saccolni ennek költségét.

További kérdése lenne? Írjon nekünk a hello@smartkit.hu email címre és szakértő kollégánk megválaszolja kérdését!