Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Mi a különbség a Z-Wave és a ZigBee között?

Mindkét technológiát az okos otthon készülékek közötti, vezeték nélküli kommunikációra tervezték, és mindkettő népszerű. De miért érdemes inkább a Z-Wave-et választani, és együtt tudnak-e működni a  különbözőképpen kommunikáló okos eszközök?


Mit tudnak, és mi közös, illetve különböző bennük?

A legtöbb okos otthon készüléknek szüksége van vezérlőközpontra, ami összeköti azokat a WiFi-hálózattal. Ahhoz, hogy ezek az okos eszközök kommunikáljanak a központtal, illetve közvetve egymással, pedig szükség van egy kommunikációs protokollra, mint a Z-Wave vagy a ZigBee. Olyasmi ez, mint a WiFi, csak kifejezetten okos otthonhoz.

De miért nem használnak ezek a készülékek szimplán csak WiFi-t? Mert túlzás lenne, leterhelné a hálózatot, és sokkal több energiát is használnának, mint Z-Wave-vel, ZigBee-vel. Ráadásul utóbbiak esetében un. mesh hálózat jöhet létre, ami azt jelenti, hogy az okos eszközök képesek jeltovábbítóként funkcionálni (azok amelyik fix megtáplálásúak), ami nagyobb lakásokban, házakban, irodákban elég praktikus. Egy szó mint száz, ha okos otthonról van szó, nem hiába a legelterjedtebb a Z-Wave és a ZigBee technológia, AES 128 titkosítást használnak, tehát biztonságosak is.

Ha okosotthont építesz ki, akkor valószínűleg automatizálnál is, azaz pl. ha ajtónyitást jelez az érzékelő, akkor beindul a sziréna vagy felgyulladnak a fények a folyosón, stb. Így sok, különböző fajta okosotthon készüléknek kell kompatibilisnek lennie, főleg ha később újabb okoseszközöket szereznénk be. Érdemes tehát jól megfontolni a kommunikációs protokoll kiválasztásánál, mennyi eszköz használható vele, mennyire rugalmas a rendszer. Ilyen szempontból a Z-Wave és a ZigBee hasonló: több száz gyártó 1000-2000 közötti szűmú terméke használja egyik vagy másik protokollt, és bár a Z-Wave-ben meggyőző, hogy 10 biztonsági cég közül 9 ezt választja, azért ZigBee-t is fontos márkák alkalmazzák. 

Z-Wave vs. ZigBee


 


Különbség a Z-Wave és a ZigBee között, hogy különböző rádiófrekvencián kommunikálnak, ami azt eredményezi, hogy bár a ZigBee némileg több adatot tud közvetíteni, a Z-Wave messzebbre. De okosotthon estében ezek nem igazán lényegesek, hiszen a mesh hálózat áthidalja a távolságokat, és amúgy sem kell sok adatot továbbítani. Viszont ha már frekvencia: a ZigBee mindenhol ugyanazon a frekvencián működik, míg a Z-Wave-es készülékek frekvenciái eltérnek különböző régiókban, pl. más az USA-ban és más Európában.

Lényegesebb különbség, hogy míg a Z-Wave egy szabadalmazott sztenderd, amelynek chipsetje és hitelesítése egyetlen gyártótól, a Sigma Designs-tól érhető el, addig a ZigBee egy nyitott sztenderd jóval lazább hitelesítési folyamattal. Így bár talán a ZigBee-s termékek alacsonyabb árúak lehetnek a procedúrák kihagyásával, a Z-Wave-es termékek a szigorú előírások miatt megbízhatóbbak. És igazából ez az a pont, ahol mi inkább a Z-Wave mellett tesszük le a garast: a fejlesztés biztosabb, hiszen a nyitott sztenderd bár rugalmasabb a ZigBee esetében, egyáltalán nem garantált, hogy a készülékek, szoftverek fejlesztése töretlen, ráadásul biztonságosabb is a Z-Wave, hiszen, amit bárki fejleszthet, az feltörhetőbb is. Továbbá van még egy ok: a vezérlőközpontok, hiszen számos kiemelkedő minőségű és elismert Z-Wave-es vezérlőközpont található.Kompatibilis egymással a két technológia?

 

Nem, alapvetően a Z-Wave-es készülékek nem kompatibilisek a ZigBee-t használókkal, de mint az előbb említettük, léteznek, sőt egyre terjednek az olyan vezérlőközpontok, amik képesek mindkét protokoll kezelésére (pl.: ZipatileZipabox ZigBee bővítőmodullal, Vera Plus és Secure). Különböző okostermékek vásárlásakor érdemes erre is figyelni, de a kompatibilitás ellenőrzése még akkor is ajánlott, ha a két okos otthon készülék kommunikációja ugyanazon protokoll használatán alapszik (mindkettő Z-Wave-es pl.). Nem győzzük hangsúlyozni, hogy érdemes a gyártónál, forgalmazónál erről érdeklődni!


(Forrás: How-To Geek, Securifi blog)