Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

IoT avagy a "dolgok Internete"

Az Internet of Things azaz a dolgok internete: a csatlakoztatott eszközök világa, intelligens tárgyak, otthonok és városok.


Mi az a dolgok internete? Miért újdonság, és mit jelenthet ez számunkra?

 

IoT minden olyan dolog vagy tárgy, amely egy hálózaton keresztül - beleértve az internetet is - más gépekhez csatlakozva működik beavatkozás nélkül. Az IoT felhasználási területei a gépjárművek, otthonok, irodák stb. De az IoT alkalmazható ipari környezetben is. Az ipari terület az a terület ahol igazán szárnyra kaphat a fantáziánk. Ha belegondolunk, hogy mennyi új technológiát, forradalmi innovációt tenne lehetővé, ha egymással tudnának kommunikálni a gépek. Az IoT-nek is köszönhető olyan vezeték nélküli kommunikációs protokollok kialakulása, melyek lehetővé teszik, hogy a gépeket biztonságosan kommunikáljanak egymással, önmagukat és környezetüket ellenőrizzék vagy akár a változásokhoz alkalmazkodnak.

Ez minden az IoT? Igen, ez minden. Szó szerint, ez MINDEN. Az IoT egy olyan technológia, amely forradalmasíthatja mindannyiunk életét: legyünk akár a hétköznapokban otthon, vagy egy ipari környezetében.

Gondoljunk csak bele, ha okos otthonunkban minden használati eszköz egymáshoz lenne kapcsolva, és egy téli hideg reggelen már egy felmelegített padlóval és egy frissen főtt teával ébresztene minket. De le is egyszerűsíthetné az életünket, ha a bejárati ajtó vagy a garázs önműködően nyílna, ha hazaérkezünk és az ajtón belépve megszólalna kedvenc zenénk. Bizony, ez ma már nem csak elképzelés, ezeket a dolgok elérhetőek a számunkra.

Számos példa van arra már arra is, hogy az egymáshoz kapcsolt készülékek jól alkalmazhatók más területeken is, mint például  számítógépes játékok esetében, vagy egészségügyi intézményekben vagy fitnesz stúdiókban. Ez a szélsebesen fejlődő technológia egyre több területen ereszt gyökeret. Az innovatív szenzoroknak köszönhetően az adatok továbbítása és feldolgozása már nem olyan költséges és hosszú folyamat, mint korábban.
Napjainkban szinte már bármilyen terület átalakítható intelligenssé.

 

Az IoT felépítése

A dolgok internetét három fő részre tudjuk osztani:

- Dolgok: eszközök, melyek vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatra csatlakozva egymással összeköttetésben állnak
- Hálózat: egy hálózat vagy átjáró, amely összeköti a tárgyakat az adattároló felhővel
- Felhő: -távoli szerver, egy adatközpont, mely az adatok tárolására és elemzésére szolgál, biztonságos, védett közegben

blog comments powered by Disqus