Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Így bővül évről évre az okos otthon piac

Dezső Máté
2016. 09. 24. 14:12:00
Így bővül évről évre az okos otthon piac


Az intelligens épületek, okos otthonok és az IoT (Internet of Things = Dolgok Internete) piacán az utóbbi években folyamatos fejlődés és ugrásszerű növekedés figyelhető meg. A svéd Berg Insight legfrissebb kutatásából kiderül, hogy még mindig az észak-amerikai területen figyelhető meg a legnagyobb növekedés, ahol a háztartásokban pl.: csak az okostelefonok száma 62%-kal bővült az utóbbi időben. Európa ehhez képest 2-3 éves lemaradásban van, de ezekben az országokban is egy év alatt duplájára nőtt a piac.

Észak-Amerikában a legkedveltebbek az intelligens otthonok

A Berg Insight felmérése szerint 2015. IV. negyedévében már közel 16,9 millió felhasználó próbált már ki vagy rendszeres használ intelligens eszközöket otthonában és ebből 2,8 millió háztartás komplex, több funkciót átfogó okos otthon rendszerrel rendelkezik, amelyet valamilyen központi vezérlőegység támogat. További 14,1 millió amerikai pedig legalább egy intelligens otthoni funkciót kipróbált. Ilyen funkció lehet például az okostelefonon, tableten vagy webes felületről kezelt automatizált fűtés, biztonsági rendszer, világítás, multiroom hangrendszerek, nyilászáró vagy redőnymozgatás.

Mi várható a következő években?

Előrejelzések szerint a következő néhány évben megközelítőleg évi 30%-os növekedés prognosztizálható. Mindez azt jelenti, hogy 2020 végére közel 43 millió észak-amerikai otthonban találhatunk majd valamilyen intelligens otthoni megoldást. A 2015-ös évben az okos otthon piac forgalma egyedül Észak-Amerikában meghaladta a 6 milliárd dollárt, ami az előző év azonos időszakához képest 42%-os növekedést jelent. Mindez az előrejelzések szerint az jelenti, hogy 2020 végére a forgalom elérheti a 24,3 milliárd dollárt.

Így alakul az európai okos otthon piac

Mint már korábban írtuk, az európai piac néhány év lemaradásban követi az amerikai piacot, azonban összességében hasonló mértékű változások figyelhetők meg. Az intelligens otthonok számát tekintve Európában 2015 év végi állapotot vizsgálva 6,6 millióra tehető az okos otthonok száma, ami a 2014-es adatokhoz képest 100%-os növekedés. Az európai piac egy év alatti duplázódása is jól jelzi, hogy egyre több háztartás ismeri fel az ilyen típusú rendszerek előnyeit. Ha funkcionalitását vizsgáljuk ezeknek az otthonoknak, akkor a számok a következőképpen alakultak: 0,8 millió háztartás használ komplex, teljes funkcionalitást átfogó, központi vezérlő egységgel irányított rendszert, míg a maradék 5,8 millió otthonban próbáltak már ki valamilyen népszerű funkciót.
Az európai okos otthon piac növekedési üteme - a Berg Insight becslései szerint - a következő években elérheti az 54%-ot. Mindez azt jelenti, hogy 2020-ra akár 44,9 millió okos otthon szolgálhatja tulajdonosait.
Az európai forgalom a 2015-ös évben meghaladta a 2,7 milliárd dolláros árbevételt, amely az előző évhez képest 157%-os növekedést jelent, és ha az előrejelzések beigazolódnak, akkor 2020 végére közel 15 milliárd dolláros árbevétellel számolhatunk Európában.
 

    

A cikkünkben lévő számadatok a Berg Insight tanulmányából származnak.