Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Hogyan válasszunk okosotthon központi vezérlő egységet?

Dezső Máté
2017. 02. 11. 16:10:00
Hogyan válasszunk okosotthon központi vezérlő egységet?


A vezérlő egységek az okos otthon rendszerek központi agyaként funkcionálnak. A szenzoroktól érkező információk itt kerülnek feldolgozásra, majd parancsként futnak ki a vezérlőmodulok felé. A vezérlő egységen keresztül történik a teljes smarthome rendszer programozása, itt tudjuk szabályozni, beállítani az egyedi igényeinket, elvárásainkat. Továbbá tájékoztatást küld a felhasználó felé (okostelefonra, tabletre push üzenetet küld), ha a rendszer állapotában változás áll be.

Mikor van szükségem okos otthon központi egységre?

Fontos megemlíteni, hogy nem minden esetben van szükségünk központi vezérlőre. Ha otthonunkba csak egy-egy eszközt (például egy Nold Open-t) szeretnénk beszerezni bizonyos funkciók felokosítására és nem tervezzük a későbbiekben további funkciók rendszerbe alakítását, akkor nincs szükségünk okos otthon központra, mivel nem tudjuk kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket. Azonban azok, akik komplett rendszerben gondolkodnak (és ők vannak többségben), azok számára fontos döntés, hogy milyen okos otthon központot válasszanak.

Melyik okos otthon vezérlő központot válasszam?

Alapvetően a központi egység (vagy más néven HUB, Smarthome Gateway) kiválasztásánál számos szempontot érdemes megvizsgálni. Ilyen szempont lehet pl.: az ingatlan mérete, az automatizálni kívánt funkciók köre, az eszközök közötti kommunikáció típusa (pl.: vezetékes vagy vezeték nélküli), de el kell gondolkodnunk abban az esetben is, ha már vannak meglévő okoseszközeink. A piacon jelenleg számos központi egységet találhatunk, amelyek ár-érték aránytól függően 50.000 - 200.000 Ft között kaphatóak.


Tipp! A Vera Plus Smarthome Gateway véleményünk szerint az egyik legjobb ár-érték arányú okosotthon vezérlő.

Érdemes olyan vezérlőt választani, amely minél több eszközt képes rendszerbe integrálni, tehát akár különböző gyártók eszközeivel is kompatibilis. A legnépszerűbb központi egységek ún. Z-Wave vagy Z-Wave Plus protokollon keresztül kommunikálnak egymással. A Z-Wave-nek köszönhetően nem csak egy gyártó termékeivel, de bármilyen, a szabványt használó készülékkel képesek együttműködni az eszközeink, így a kiegészítők számos gyártó portfóliójából összeválogathatók. Ez persze fordítva is igaz, a vezeték nélküli szabványra építő eszközök is használhatók más cégek központi hubjaival.

Miért válasszunk Z-Wave központi egységet?

A Z-Wave, melyet egy dán startup cég hozott létre, mára már a legelterjedtebb vezeték nélküli kommunikációs protokoll az okos otthon eszközök körében. Mostanra több, mint 300 gyártó közel 1500 terméke használja ezt a vezeték nélküli technológiát.

A Z-Wave továbbfejlesztése a Z-Wave Plus, amely elődjénél erősebb, megnövelt hatótávolsággal rendelkezik és segítségével jelentősen javítható az eszközök akkumulátor élettartama is. A Z-Wave Plus protokollról már írtunk korábbi cikkünkben, ahol felsoroltuk annak legfontosabb előnyeit.

Hogyan adhatom hozzá okos otthon eszközeimet egy központi egységhez?

A következő videóban láthatjuk, hogyan hozhatunk létre a FIBARO Home Center 2-ben egy fiókot és hogyan adhatunk hozzá új eszközöket a rendszerhez.