Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Hogyan sötétítsünk? – az intelligens árnyékolók rejtelmei

Kovács Péter
2016. 06. 25. 15:58:47
Hogyan sötétítsünk? – az intelligens árnyékolók rejtelmei

Az egyik legkeresettebb „intelligens otthon”-os terület az árnyékolók automatizálása, okosítása. A népszerűségét annak köszönheti, hogy egyrészt kényelmes, mert egy-egy gombnyomással tudjuk le-fel vezérelni a redőnyeinket, illetve automatizálhatjuk a működését, másrészt pedig nagyban hozzájárul otthonunk energiahatékonyságához. Egy jó árnyékoló plusz szigetelésként szolgál otthonunkban, mivel nyáron kizárhatjuk a tűző nap sugarait - így kevesebbet kell üzemeltetni a jelentős energiát fogyasztó klímaberendezéseket, télen naplemente után pedig maguktól leereszkednek, így segít bent tartani a meleget. 

Intelligens redőnyvezérlés, de hogyan?

Ma már szinte minden árnyékoló típushoz - a hagyományos redőnyökön át, a bonyolultabb zsalúziákig - megoldott az motorizált, automatizált működtetés. Sőt, függönymozgató motorokat is találunk a gyártók kínálatában. Egy dolog viszont mindegyikben közös, ami nem más, mint a villanymotor. A villanymotort végállás kapcsolókkal látják el, hogy az elektronika megállítsa a motort a teljesen fel vagy lehúzott állapotban.  Az egyszerűbb motorok vezérlő elektronika nélkül szerelhetőek, amelyet a legtöbb esetben fali kapcsolós megoldással építenek ki.  Léteznek azonban kompakt megoldások is, amely során rádiós vezérlőegységgel is ellátják a motort. Ez esetben a szerkezet vezérlését egy távirányító szolgálja.

Kizárólagos árnyékolóvezérlés vagy többfunkciós kompatibilitás

Számos árnyékoló motor gyártónak van már saját okos megoldása. Sajnos ezek a megoldások az esetek nagy részében nem kompatibilisek más okosotthon gyártók eszközeivel. Azok számára, akik csak az árnyékolást szeretnék okosítani, automatizálni, azoknak praktikus választásnak bizonyulhat ez a megoldás. Akik viszont nagyban gondolkodnak és az árnyékolók mozgatását egy komplex intelligens otthon rendszeren keresztül szeretnék kezelni, azok számára érdemes a hagyományos vezérlő nélküli motorokat beszereltetni a fentebb már említett fali kapcsolós megoldással, melyek ezáltal egyszerűen illeszthetőek az okos otthon rendszer redőnyvezérlő moduljaihoz.

A hagyományos vezérlő nélküli motorok könnyen felismerhetőek, mert négy vezeték szolgál a bekötésre, a vezérlővel ellátott motorok kettő vagy három vezetékes bekötésével szemben: 

  • Fázis 230VAC (jobbra irány) 
  • Fázis 230VAC (balra irány) 
  • Null vezető 
  • Védőföld

Így megmarad a lehetőség, hogy a falon elhelyezett kapcsolók segítségével is működtethessük az árnyékolókat, azon túl, hogy az okos rendszer segítségével kezeljük őket.

A következő videóban rövid útmutatást kívánunk adni a redőnyvezérlő modul beüzemeléséhez:

Ha többet szeretne megtudni az intelligens árnyékolókról, vagy otthonának redőnyvezérlését szeretné megoldani, keresse szakértőnket az hello@smartkit.hu email címen vagy a +36 20 2828 002 -es telefonszámon.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog redőnyvezérlés
blog comments powered by Disqus