Ez a weboldal sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni Önnek a tartalmakat. A weboldal használatával elfogadja, hogy az oldal sütiket használ. További információ

Menü

Ezt érdemes tudni az otthonok energetikai korszerűsítését támogató pályázatról

Dezső Máté
2016. 04. 08. 16:56:52
Ezt érdemes tudni az otthonok energetikai korszerűsítését támogató pályázatról

 

5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatással kívánja támogatni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a családi házak energetikai korszerűsítését és felújítását.

Fókuszban a családi házak modernizálása

A 2014-ben indult Otthon Melege Program legújabb alprogramjának részleteiről Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár számolt be 2016. április 6-án  a CONSTRUMA 35. Nemzetközi Építőipari Szakkiállításán tartott sajtótájékoztatóján.  A legújabb alprogram célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása.

Amire pályázni lehet...

Az alprogram keretében lehetőség nyílik az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréjére, homlokzatok hőszigetelésére, fűtési rendszerek (pl. kazánok, radiátorok) energia-megtakarítást eredményező cseréjére, illetve felújítására és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítására (napelemes rendszerek, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek kiépítése) pályázni.


Forrás: sunwiseenergy.com.au

A rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként történik épületszám/régió arányban megosztva. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatok esetében fontos rangsorolási szempont az arányosan elérhető CO2 megtakarítás.

Milyen ingatlannal pályázhatok?

A keretösszegre való tekintettel "kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterületű, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak energetikai korszerűsítésére nyújtható vissza nem térítendő támogatás" az alprogram keretében".

A támogatás keretében a költségek 40-55%-a számolható el, de maximum 2,5 millió forint igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően, ezzel is ösztönözve az épületek komplex fejlesztését. A pályázók támogatási kérelmeiket a pályázati portálon  keresztül, elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

Tetszett a cikk vagy megosztaná ismerőseivel?

blog comments powered by Disqus